Görünümü : Berrak, Renksiz
Kimyasal Adı : Dikarboksilik Asit
Kimyasal Formülü : C4H6O5
Ambalaj Şekli : 25 Kg Çuvallarda
Tanımı ve Kullanım Alanları :
Malik asit, ilk olarak 1785 senesinde, bilim insanı Carl Wilhelm Scheele tarafından elmadan izole edilerek elde edilmiştir. 1787 senesinde ise, kimyager Antoine Lavoisier, bu aside Latince'de elma manasına geldiği için "malik asit" adını vermiştir. Maleik asitle karıştırılmamalıdır.
Malik asit bir çeşit meyve asididir. Birçok meyvede ve sebzede doğal olarak bulunur. Organik bir bileşiktir. Malik asidin yüzlerce yararı vardır. Malik asit, özellikle ekşimsi meyvelerde ve en çok elmada bulunur. Elma dışında, kayısı, muz, kiraz, üzüm, portakal kabuğu, brokoli, armut, erik, havuç, patates, taze fasulye gibi sebze ve meyvelerde de malik asit bulunur.
Malik asit, ticari anlamda maleik asit ve fumatik asitlerin katalizör varlığında hidrate edilmesiyle sentezlenir. Bu önemli asit, her canlının metabolizmasında yer bulur.
Malik asit, hayattaki canlı hücrelerin mitokondrilerinde bulunan enerji döngüsü olan Krebs döngüsünün mühim bir basamağıdır. Sahip olduğu özellikleri sayesinde sağlığa da çok faydalıdır.
Kullanım Alanları
· Malik asit, E296 koduyla tanımlanır. Dünyadaki malik asit üretiminin yüzde 70'i yoğurtta katkı maddesi olarak, içeceklerde ise koruyucu olarak kullanılır.
· Malik asidin en yaygın kullanım alanı içinde meyve lezzeti olan gıdalardır. Bunların başlıcaları, karbonatlı ve meyve lezzetli içecek ve şuruplardır.
· Malik asit, elma, üzüm ve diğer meyve sularında da meyve suyunun rengini stabilize etmek için kullanılır. Malik asitin içeceklerdeki kullanımının bir diğer nedeni, kolay çözünmesi, damakta uzun süreli ve kalıcı etkide bir tat bırakması, farklı aromalarla uyumlu olmasıdır. Malik asidin meyve suyu konsantresine katılması, içeceğin doğal lezzetini de artırır. Ayrıca, askorbik asitle sinerjistik etki oluşturur. Böylece, bakır ve demirle stabil kompleks sağlayarak oksidasyonu da önler.
· Malik asit kabartıcı ürünlerde de kullanılır. Başlıca nedeni yine kolay çözünmesidir. Bu ürünlerde, raf ömrünü artırma ve kalıcı tat verme nitelikleri sebebiyle tercih edilir.
· Sert şeker üretiminde, çiklet yapımında, reçel, jöle yapımında ve jelatinli tatlılarda da malik asit kullanılır. Malik asidin şekerin yapısındaki diğer bileşenlerle kolay etkileşim sağlaması, parlaklık ve berraklığı artırıcı etki göstermesi öncelikli tercih sebepleridir.
· Malik asit, konserve ürünlerde ise pH kontrolünü sağladığı için kullanılır. Konserve ürünlerde malik asidin kullanılmasının bir diğer nedeni de esmerleşmesi geciktirmesidir. Domates konservelerinde asitlendirici olarak kullanılır.
· Malik asit diyet ürünlerin tatlandırıcı etkisini artırır. Aynı zamanda, damakta kalan tatlı tadın da önüne geçer.
· Bira ve süt ürünlerinin üzerindeki tortu oluşumunu azalttığı için de malik asit tercih edilir.
· Metal yüzeylerin temizliğinde malik asit güvenli ve sorunsuz şekilde uygulanabilir. Bu nedenle, temizleyici ürünlerin içeriğinde de malik asit kullanılır.